Pages

May 27, 2011

POPIA CRABSTICK


Asyik2 duk masak masakan western je, kali ni bt msakan melayu lak..hehe.. Trmasuk hari ni, dh 2 kali berturut2 duk buat popia ni sbb nak habiskan stok crabstick..lame2 simpan kang rase die cm tak best lak.. Lgpn nak buat die simple je.. Rase die nice gak so kat sini nak la share resepi die.. Kot2 la ade yang nak try buat gk bosan2 cuti kat rumah ni.. Boleh sambut kpulangan mak ayah or suami terchenta dr keje ngan popia crabstick n air teh sbgai minum petang..ceceh..

So, ni resepi die:

Bahan-bahan:

Untuk inti

1 paket crabstick (16 batang)
2 biji telur rebus (lenyekkan die)
2 kuntum bunga kantan } potong halus2
3 helai daun limau purut }
1 biji bawang besar (potong dadu)
1/2 bji sengkuang (parutkan die)
cili padi (ske hati nk byk mane, optional))
black pepper (kalo tak nak letak cili padi, optional)

1 paket kulit popia
Bancuhan tepung gandum utk lekatkan hjung kulit popia

Cara-caranya:

1. Satukan sumer bahan2 inti kecuali crabstick
2. crabstick tu potong la halus2 or ikut kreativiti masing2..nak masuk sketul trus pn takpe utk rase crab yg lagi mendalam
3. susun comey2 atas kulit popia n lipat n lekat pkai bancuhan tepung gandum
4. Siap utk digoreng


Sebenarnye nk buat popia ni, takde pn resepi khusus die..suke hati je nak masukkan pape pun.. Juz kene pandai matchingkan ingredient la..

Bile campur2 semua bahan2 ni, kuantiti popia yg dpat dihasilkan approx. 25 batang.. So dh alang2 buat mkan petang, baki popia tu bole pindah ke sarapan pagi soknye lak..hehe..

Untuk meng'complete'kn lg popia ni..bt la sos die skali..

Bahan-bahan:

7 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
2 s/b cili sos
3 s/n tomato sos
2 s/b cuka
1 cawan air
3 s/b gula
garam

Cara-caranya:

1. Mesinkan semua bahan.
2. Masak jap smpai mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung jgung dan kacau sehingga mndidih.
4 Siap untuk dihilangkan


P.S: Gmbar yg dh siap goreng takde..petang td dh buat jamu jiran dtg bertandang tapi tak sempat amek gmbar sbb aku dh tido keletihan..haha..

0 wrote back: