Pages

Jan 30, 2017

Bihun Goreng & Bihun Goreng Singapore

Sebenarnya aku bukanlah peminat bihun2 ni tapi memandangkan Nuh suka bihun jadi aku pun dah terubah selera lak.. Kalo g kedai makan mesti nak order bihun goreng sebab aku kongsi dengan dia, lama2 dah jadi suka lak..elok gak sebab at least bihun ni lagi sihat dr mee n kuey teow..hehe

Dan paling aku stress bila order bihun, bihun tu x sedap..geraam sangat sebab kalo masak xsedap, baik aku masak sendiri je..sihat pun sihat tp memandangkan aku sendiri pun letih tahap nak angkat tangan pun xlarat, nikan nak  memasak lak..terpaksa la aku telan gak bihun xsedap tersebut, yg aku kagumnya Nuh ada selera lak nak makan..mungkin taste kami berbeza..huhu

Sebelum kahwin to be honest aku x pernah masak segala jenis mee, bihun n kuey teow tapi sebab suami aku jenis kureng makan nasi, kugagahkan diri untuk memasak ni gak.. Alhamdulillah, melalui komennya yang mengalahkan chef di hotel 5 bintang, aku dapat improve rasa masakan aku.. Taste suami aku lak bole tahan sebab mak mentua aku jenis yang pandai memasak..

Aku dah cuba pelbagai resepi bihun dengan claim cakap sedap x tahu nak habaq tahap apa tapi sampai suami aku rasa, katanya bese je..down jugak la.. Dari feedback family n suami aku, bihun aku masak untuk Nuh lagi sedap dari resepi bihun lain padahal aku guna bawang putih, sos dan kicap je.. So kat sini aku nak tulis resepi hasil gabungan resepi bihun versi dewasa dan bihun versi baby so jadilah bihun yang boleh diterima oleh kedua-dua pihak..hehe 

Bahan2:
1) Setengah peket bihun yang dah direndam lembut
2) 5 ulas bawang putih
3) segenggam ikan bilis
4) 1 sudu teh udang kering direndam dahulu
5) 2 senduk kicap manis
6) setengah senduk sos tiram
7) 1 senduk sos cili life
8) Karrot/ Taugeh/ Ayam/ Tauhu-ikut selera nak letak apa
9) Garam dan gula secukup rasa

Cara2nya:
1) Tumbuk hancur bawang putih,ikan bilis dan udang kering
2) Tumis bahan tumbuk tadi sampai garing kemudian masukkan air sedikit, sos, kicap dan sos tiram
3) Lepas mendidih masukkan ayam/Karrot masak sampai masak
4) Perasakan gula dan garam
5) Masukkan bihun dan masak sampai sebati
6) Last sekali masukkan la taugeh dan siap

Senang je kan..hehe.. kalo nak buat bihun goreng singapore, resepi yang sama tapi xperlu letak sos dan kicap serta tambahkan 1 sudu teh lada hitam, boleh letak lebih lagi kalo suka pedas.. Setakat ni, ni resepi yang suami aku puas hati tapi aku still rasa bihun mak aku lagi power.. Mak aku lak jenis masak campak2 je so karut je kalo nak tanya resepi kat dia, konpem xingat.. Ayah aku lak jenis ikut resepi sebab dia masak selalu orang tanya resepi dia so dia dh stand by resepi siap2..


Jan 28, 2017

Makaroni Goreng

Makaroni goreng merupakan salah satu makanan fav aku n rasa yang aku paling ingat, mak aku masak yang paling sedap tp tu pun pernah masak sekali je sebab ayah aku x minat..
Dah beberapa kali gak aku try masak tapi x dapat nak duplicate rase tu..tanya mak aku, memang dia dah xingat resepi tu sebab dh 10 tahun yang lalu dia masak..haha..
So baru2 ni aku ada google resepi ni n adala jumpa beberapa resepi dan lepas dah masak 2 kali, aku yakin yang resepi ni memang aku kena simpan sebab aku dah edit2 resepi orang supaya kena dengan taste aku..
Resepinya seperti berikut:

Bahan2:
1) 200g makaroni, atau setengah peket aku suka guna elbow
2) 1 senduk sos cili
3) 1 senduk sos tomato
4) 1 senduk sos tiram
5) 1 senduk sambal, boleh lebihkan kalo nak pedas
6) 1 senduk kicap manis jalen
7) 2 biji tomato didadu
8) 1 cawan isi ayam
9) 1 cawan mixed vegie
10) 1 biji bawang holland
11) 3 ulas bawang putih
12) garam n gula secukup rasa
14) 1 sudu teh lada hitam, nak lebih pun boleh
Cara2nya:

1) tumis bawang holland n bawang putih sampai layu
2) masukkan sambal, sos, kicap, tomato, mixed vegie dan isi ayam, masak sampai mendidih
3) masukkan garam n gula, aku guna 3 sudu kecil garam n 2 sudu kecil gula
4) masukkan makaroni dan goreng sehingga sebati
5) tutup api, siap!
Senang je kan resepi dia..aku sekarang dalam mood nak makan makaroni goreng je..hri ni aku makan makaroni goreng untuk sarapan, lunch n dinner..haha..puas hati aku
So next time, kalo aku teringin lagi, aku pakai resepi ni je since ni dh cater ikut taste aku..

Jul 22, 2016

Carbonara tanpa prego (CTP)

Dah lama aku cari resepi CTP tp masih xdapat nak cipta rasa yang sedap. Tapi ni resepi general CTP yang aku dh cuba dan banyak yang perlu aku perbaiki.

Resepi:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang holland
100g butter
2 sudu besar tepung gandum
250 ml susu segar
500 ml air
2 biji cendawan shitake
1/2 batang carrot
3 batang sosej
100g isi ayam
Oregano n serbuk lada hitam

Tapi apa dari apa yang suami aku komen, rasa dia masih xsesedap aku buat bila menggunakan prego.. walaupun resepi ni macam simple tapi bagi aku untuk recreate balik jadi macam rasa carbonara berprego (aku short formkn CP je la) sangat susah dan aku kena eksperimen dengan balance rasa bawang2 n shitake.. Dari pemerhatian aku, shitake menimbulkan rasa cendawan yang kuat jadi aku perlukan itu. Dan aku sangat menyesal sebab sebelum ni aku pernah buat resepi CTP dan buat pertama kalinya suami aku puji sedap. Malangnya aku sendiri xingat resepi sebab suka hati campak2..oh ruginyaaaa..dah la susah nak dapat pujian suami aku sebab uji rasa dia mengalahkan chef hotel 5 bintang..haha. kat sini bole la cakap macam2 sebab bukan dia baca blog aku pun..oppss..haha.. cma apa yang aku ingat, aku tumis bawang putih dan shitake dengan butter, portionnye memang aku xingat. Mungkin nanti aku cuba olah lagi.

Jadi baru2 ni, sempena openhouse raya rumah aku, aku bereksperimen lagi dengan carbonara tapi separuh prego. Maknanya aku turut menggunakan roux (butter campur tepung yang dimasak pekat) dan aku guna gak prego. Bagi aku rasa dia macam dah tip top tapi suami aku masih xberpuas hati sebab dia xdapat rasa macam carbonara yang aku buat time sedap. Carbonara aku ni ade masa sedap, ade masa x sebab aku selalu tukar resepi dan yang sedap selalunya bila guna prego. Cuma kelebihan resepi ni sebab dapat jimat guna sikit prego dan kuah yang terhasil pun pekat.

Sebelum aku lupa, aku nak tulis resepi carbonara kalau masak untuk ramai orang. Anggaran 30 orang.

3 paket spageti kimball
150-200g butter
2 senduk tepung gandum
2 biji bawang holland
1 labu bawang putih
2 tin cendawan butang
15 batang sosej
2 batang carrot
100g ayam kisar ayamas
3 tin prego carbonara
500 ml susu full cream
500ml air
2 kiub ayam

Resepi ni cuma anggaran dan akan aku ubah dari semasa ke semasa.

Sep 28, 2015

Finally.. Mac N Cheese

Setelah sekian lama, dapat gak masak mac n cheese yg rasenye same macam secret recipe setelah dah google mcm2 resepi n aku olah resepi ni ikut taste sendiri.. Resepinya sangat simple dgn step yg sgt mudah.. Resepi ni wajib ditulis sebab takut nanti lupa, sayang je..hehe..so..

Bahan2 nya: 

Untuk kuah
5 ulas bawang putih- dicincang halus
80g butter (agak2)
3 tsb tepung gandum (makin banyak makin pekat kuah)
2 kotak kecil susu dutch lady (full cream lg sedap)
1 slice cheddar cheese (nak lbih cheesy ltak la 2 slice)
Parsley flakes n black pepepr, Garam n gula secukup rasa

200g Udang
1 tin Straw mushroom
4 batang Crabstick
Or watever yg nk diletak, terpulang..

200g macaroni elbow or ape2 shape yg disukai-msak smpai masak

Keju mozarella utk topping

Cara2 nya:

1) tumis bawang putih dgn butter smpai naik bau n kekuningan
2) masukkan tepung gandum n kacau smpai jadi mcm roux, ala2 mcm sos pekat, jgan sampai hangit sudah
3) masukkn susu 2 kotak tu n then masukkan keju, masukkan parsley flakes n black pepper secukup rasa.
4) lepas dh sebati, bole la masukkan udang, mushroom, crabstick or watsoever n msak la smpai mendidih..
5) n then perasakan dengan garam n gula..
6) gaulkn dgn makaroni sebelum dihidang n letak topping keju mozarella mase tgh panas2 so dia jd cair..yummss
7) siap! Untuk dihilangkan..

Gambar xdok sbb payah sangat nak upload guna mobile ni..

So next time kalo tringin sangat nak makan macaroni cheese with prawn n mushroom kt secret recipe yg bernilai rm24..bolehla pkir 2 3 kali n baik masak sendiri..hehe..

Oct 10, 2013

LASAGNA IN DA HOUSEEE~~

Hollaaaaa...

Dah lame giler tak update blog..serius dah bersawang-sawang.. Dah lame-lame ni rase rindu lak nak menulis isi mase lapang..

Kali ni nak cerite pasal lasagna pulak la.. First time buat rse dah 4 or 5 tahun yang lalu..lame sangat dah.. 

Ni la ghupenye mase first time buat dulu..



Mase ni tak tahu kene penuhkan loyang tu sebab tu bile masak meleleh je filling tu kat tepi-tepi..plus lapisan lasagna tu cam keras sket sebab tak tahu cane nak deal dengan die..nk celur or juz terus gune..lepas tu memang takde terpikir dah nak buat..

Juz hari Isnin tu tanye husband teringin nak makan ape n die kate nak makan lasagna so tu la yang terbuat lasagna ni..

Resepi boleh amek dari sini.. Nak buat tu takde la simple sangat..quite time consuming n mahal modalnye tapi hasilnya memang puas hati la.. juz kolestrol pun bole naik melambung kalo makan ni..huhu~~ Skali-sekale nak makan bole la..

Ni lasagna yang latest aku buat..tapi nampak cam tak appealing pun..haha..maybe sebab dah sejuk n takde cheese yang meleleh-leleh..kali ni lasagna tu aku celur dulu cam spageti pastu baru bole gune..aku dengan izzah dah macam buat eksperimen kat dapur tu..izzah juz rendam dalam air panas sebab die kate mase die belajar dulu juz rendam je 10 minit tapi nampaknye tak applicable untuk lasagna brand balzano ni..memang kene celur gak.. kalo tak sampai kesudah tak lembut-lembut..

kalo ikut resepi ni, rase die sangat nice..so lepas ni bole try buat gune resepi ni lagi..

Jan 7, 2013

THE CREEPY CREPE

Waaaa..dh extremely lame xupdate blog..rse rndu lak nak menaip.. Spatutnye sekarang tengah menaip minit mesyuarat tapi serius xd mood..huhu..so layan blogging la dlu..

Ni asal update je mesti pasal mknan..hehe..memandangkn sejak kerja ni cm xde mende menarik sangat yang nak di update so cerita mende bese je la....

......makanan....

Kali ni nak cerite pasal durian crepe lak yang menjadi bualan ramai sejak musim durian ni.. Yang bestnye duk kat Perak ni, senang nak dapat durian n rase die cam lagi nice nak banding kat Selangor so bertambah semngat la nak buat.. Yang ntah papenye, bile musim durian nak habis, baru aku kelam kabut nak buat crepe..selamat kat Slim RIver ni ade gak saki baki orang yang menjual so dapat gak durian yang diidam-idamkan..

Crepe ni saje buat kaler hijau, nampak cam berselera sket..buat kaler pink nanti ade orang xselera makan lak..hehe..


Resepi bole amek kat sini, sangat simple..cam buat lempeng je juz nipis.. Tapi ade gk jumpe crepe yang gune 5 n 7 jenis tepung..terlalu sedap orang kate..wallahu'alam sebab crepe 1 tepung pun aku x pernah rase sebelum ni..yang aku buat ni la kire 1st time aku makan so x tahu la sepatutnye rase cane..

Untuk filling, sebab xnak bagi rase too durian, aku pukul sekali dengan whipped cream.. Rase die ok la..yang penting, memang xelok untuk kesihatan..


Emm..sebab ade baki whipping cream lagi, kot pasni bole buat crepe mangga, cempedak n pisang lak..haha..ade ke ntah..

Ok..dh pukul 11 malam..aku rase aku memang perlu buat minit mesyuarat..huhuss~~~