Pages

Sep 28, 2015

Finally.. Mac N Cheese

Setelah sekian lama, dapat gak masak mac n cheese yg rasenye same macam secret recipe setelah dah google mcm2 resepi n aku olah resepi ni ikut taste sendiri.. Resepinya sangat simple dgn step yg sgt mudah.. Resepi ni wajib ditulis sebab takut nanti lupa, sayang je..hehe..so..

Bahan2 nya: 

Untuk kuah
5 ulas bawang putih- dicincang halus
80g butter (agak2)
3 tsb tepung gandum (makin banyak makin pekat kuah)
2 kotak kecil susu dutch lady (full cream lg sedap)
1 slice cheddar cheese (nak lbih cheesy ltak la 2 slice)
Parsley flakes n black pepepr, Garam n gula secukup rasa

200g Udang
1 tin Straw mushroom
4 batang Crabstick
Or watever yg nk diletak, terpulang..

200g macaroni elbow or ape2 shape yg disukai-msak smpai masak

Keju mozarella utk topping

Cara2 nya:

1) tumis bawang putih dgn butter smpai naik bau n kekuningan
2) masukkan tepung gandum n kacau smpai jadi mcm roux, ala2 mcm sos pekat, jgan sampai hangit sudah
3) masukkn susu 2 kotak tu n then masukkan keju, masukkan parsley flakes n black pepper secukup rasa.
4) lepas dh sebati, bole la masukkan udang, mushroom, crabstick or watsoever n msak la smpai mendidih..
5) n then perasakan dengan garam n gula..
6) gaulkn dgn makaroni sebelum dihidang n letak topping keju mozarella mase tgh panas2 so dia jd cair..yummss
7) siap! Untuk dihilangkan..

Gambar xdok sbb payah sangat nak upload guna mobile ni..

So next time kalo tringin sangat nak makan macaroni cheese with prawn n mushroom kt secret recipe yg bernilai rm24..bolehla pkir 2 3 kali n baik masak sendiri..hehe..

Oct 10, 2013

LASAGNA IN DA HOUSEEE~~

Hollaaaaa...

Dah lame giler tak update blog..serius dah bersawang-sawang.. Dah lame-lame ni rase rindu lak nak menulis isi mase lapang..

Kali ni nak cerite pasal lasagna pulak la.. First time buat rse dah 4 or 5 tahun yang lalu..lame sangat dah.. 

Ni la ghupenye mase first time buat dulu..



Mase ni tak tahu kene penuhkan loyang tu sebab tu bile masak meleleh je filling tu kat tepi-tepi..plus lapisan lasagna tu cam keras sket sebab tak tahu cane nak deal dengan die..nk celur or juz terus gune..lepas tu memang takde terpikir dah nak buat..

Juz hari Isnin tu tanye husband teringin nak makan ape n die kate nak makan lasagna so tu la yang terbuat lasagna ni..

Resepi boleh amek dari sini.. Nak buat tu takde la simple sangat..quite time consuming n mahal modalnye tapi hasilnya memang puas hati la.. juz kolestrol pun bole naik melambung kalo makan ni..huhu~~ Skali-sekale nak makan bole la..

Ni lasagna yang latest aku buat..tapi nampak cam tak appealing pun..haha..maybe sebab dah sejuk n takde cheese yang meleleh-leleh..kali ni lasagna tu aku celur dulu cam spageti pastu baru bole gune..aku dengan izzah dah macam buat eksperimen kat dapur tu..izzah juz rendam dalam air panas sebab die kate mase die belajar dulu juz rendam je 10 minit tapi nampaknye tak applicable untuk lasagna brand balzano ni..memang kene celur gak.. kalo tak sampai kesudah tak lembut-lembut..

kalo ikut resepi ni, rase die sangat nice..so lepas ni bole try buat gune resepi ni lagi..

Jan 7, 2013

THE CREEPY CREPE

Waaaa..dh extremely lame xupdate blog..rse rndu lak nak menaip.. Spatutnye sekarang tengah menaip minit mesyuarat tapi serius xd mood..huhu..so layan blogging la dlu..

Ni asal update je mesti pasal mknan..hehe..memandangkn sejak kerja ni cm xde mende menarik sangat yang nak di update so cerita mende bese je la....

......makanan....

Kali ni nak cerite pasal durian crepe lak yang menjadi bualan ramai sejak musim durian ni.. Yang bestnye duk kat Perak ni, senang nak dapat durian n rase die cam lagi nice nak banding kat Selangor so bertambah semngat la nak buat.. Yang ntah papenye, bile musim durian nak habis, baru aku kelam kabut nak buat crepe..selamat kat Slim RIver ni ade gak saki baki orang yang menjual so dapat gak durian yang diidam-idamkan..

Crepe ni saje buat kaler hijau, nampak cam berselera sket..buat kaler pink nanti ade orang xselera makan lak..hehe..


Resepi bole amek kat sini, sangat simple..cam buat lempeng je juz nipis.. Tapi ade gk jumpe crepe yang gune 5 n 7 jenis tepung..terlalu sedap orang kate..wallahu'alam sebab crepe 1 tepung pun aku x pernah rase sebelum ni..yang aku buat ni la kire 1st time aku makan so x tahu la sepatutnye rase cane..

Untuk filling, sebab xnak bagi rase too durian, aku pukul sekali dengan whipped cream.. Rase die ok la..yang penting, memang xelok untuk kesihatan..


Emm..sebab ade baki whipping cream lagi, kot pasni bole buat crepe mangga, cempedak n pisang lak..haha..ade ke ntah..

Ok..dh pukul 11 malam..aku rase aku memang perlu buat minit mesyuarat..huhuss~~~

May 21, 2012

RVC..AGAIN...


Hari ni buat kek red velvet lg.. =)

Last time buat ntah zaman bile pastu rase cam tak nak buat dah sebab cam gune terlalu banyak perwarna merah.. Tapi baru2 ni ade terase kek ni yang sedap sangat2 sampai cam tak bole nak stop makan..suruh mak mnta resepi kat orang tu, mak cam segan, so cam bese google je la at last~~

Resepi ni dapat dari blog ni..selalu gune resepi dalam my resepi..kali ni nk try blog orang2 yang terer bab2 kek lak..

Macam bese, kalo buat kek mesti kurangkan gule sebab tak suke kek manis2 ni..Tp kali ni cm trkurang banyak lak n then tertambah sodium bicarb byk, so rse kek cm tak manis sangat and pahit2 sket..huhuhu... selamat ade cream cheese frosting so bole cover kkurangan kek..

So, ni la proses2 sebelum kek tu jadi kek..


 Konon nak gak la try buat 4 layer sebab tgk cam nice tp cam tak same inci je utk stiap layer..huhu..

So utk wishlist, nk beli digital weighing scale ngan layered cake cutter..msti lagi best nak buat kek pasni..

Apr 1, 2012

CARROT CAKE..DONE!

Sebenarnye sebelum ni xde la mnat sangat ngan kek ni..cam pelik je sayur dibuat jadi kek..

Tp 1 hari tu, Farah ade bagi kek carrot feberet die..setelah sekian lame xmakan, cam kagum lak kek carrot bole jadi sesedap itu.. Yang paling xtahan, smpai mimpi2 makan kek carrot..haha..mngalahkan org mngidam.. So kalo dah smpai mimpi2 ni, memang wajib la buat tp masalahnye mase memang xde..kalo ade pn, nk rehat layan crite korea ngan family je..

So wiken ni try la buat sebab sabtu cuti, ahad keje sparuh hari.. Resepi cambese amek kt myresepi.com.. Ade skali resepi cream cheese frosting die..

Kek ni xde la susah sangat nak buat sebab basically tuang je ape yg ade n then kaco2 n then bakar..simple je.. Yg leceh sbab pair die cream cheese frosting tu..

Bile kek dh masak n dah siap kemas2 sumer, rse cm mlas nk sambung buat frosting lak.. Tmbah2 bile cubit2 rase die sket, cm rase cinnamon yang kuat, padahal letak sket je..lg la rse cm mlas.. So pagi tadi, baru sambung buat frosting die..

Ni rupe die sebelum dibedah..


Ni lepas dibedah..

Buat 2 lapis kek sbab cream cheese frosting tu cam byk lebih lak.. Rase die cam sedap gak sebab masam n xmanis, kurangkan gula 20g.. Cume rase carrot tu xmenonjol sangat padahal dh hbis sebatang carrot kene sagat.. Cashew nuts tu die sruh letak 100g je tp hbiskan stok 25og trus..mlas nak simpan..

Lepas ni kalo ngidam, senang la sbab dh thu nk bt cane..

Feb 7, 2012

I LOVE WIKEN ♥♥♥

Wiken yang best sebab Jijah balik n cuti 4 hari..yeehaaa~~

N aku ni pantang je cuti, mule la mood memasak tu datang berlumbe2.. Tambah2 mak n ayah aku balik kampung, lagi la bonus, bole masak pelik2..hehe..

Wiken ni aku masak nasi claypot ayam n cendawan..memang makanan feberet ni.. So gi la shopping beli claypot idaman hati..dah lame hasrat terpendam nak beli claypot, termakbul gak akhirnye.. Resepi bole amek dari sini.. Simple je nak buatnye..

Nice kan masak dalam claypot?? Ala2 korean gitu..hehe..

N then tak tahu celah mane, terbuat kek batik lak.. Dah setel kek batik, tetibe terase nak buat cheesecake lak..huhu..agak melampau kalo nak buat gak sebab kek batik pun tak habis lagi.. So plan maybe next wiken pulak la..

Wiken bertambah best bile jijah belanje beli buku gune baucer..so dpat la archer sebijik..bertambah la koleksi buku yang nak kene bace tapi kalo nk study memang kirim salam..huhu..

Hari ni dah setel bace fiksyen 302.. Membace sambil makan setube aiskrim green tea, minum teh o ais n dengar lagu memang menenangkan..

Bahagienyeeee wiken!! Tak sabar nak keje esok lak..huhu..