Pages

Jun 26, 2011

RED VELVET CAKE

Akhirnye dpt gk bt kek ni..padahal dh lame sangat dh rancang tp kbtulan anniversary mak n ayah smlam so tunde2 sampai la smlm.. Konon nk bt candlelight dinner skali ngan fettucinni carbonara..tp tgk2 mak dh trtido..huhu..nk surprise pny pasal, tak bgtahu la mak n ayah..last2 mkan cam bese je..sedeyyy..

Emm..aku tringin nk buat kek ni sebab kalo bace blog msak mane2, msti cm a must RVC ni ade.. N keinginan aku bertambah ble bce n dgr org kte RVC ni seriously sdap gle.. Kt whisk harge die cm RM18/slice..huhu.. Baik aku buat sndiri even aku pn tak pernah rase pn lg sblum ni..

Resepi die aku amek dr sini, lngkap dgn video lg..so brtambah confident la sket.. Aku rse RVC ni ala2 cm basic kek je juz yg lainnye die ade tmbah buttermilk (cuka + susu) n mixture of sodium bicarb + cuka yg mnybabkn kek ni dapat name velvet=baldu die.. N part yg pling ak rse berdosa ialah ble gne 2 sudu besar prwarna merah..huhu..mmg prwarna merah aku yg dh bertahun2 cam tak berkurang, trus jd cm dh nk habis.. Sbb ni aku rase aku takkan buat lagi kek ni..ksian family aku..
Lg2 mak aku asyik duk makan je dr smlm..aku rse nk buang lak kek ni..huhu..

Ni rupe adunan sblum masak..

N ni yg dh siap msak.. suke devilish color die.. Tp mmg bg kesan yg evil kt perut..huhu..

N ni yg dh siap dgn frosting..

Slalunye org akan gne creamcheese frosting utk RVC tp aku ganti dengan walnut coconut frosting yg aku ubah sket2 resepi die.. Sbb mak aku tak suke cheese n cream cheese mahal hrgenye n I m on budget..huhu.. Aku rse frosting ni sdap gk sbb rse kacang2 n trslit rse klape sket..aku boleh katekan its a good combination..juz mayb appearance die cam tak megah sangat sbb kalo gne creamcheese frosting yg putih gebu tu, mnonjol sket warna merah kek tu..

Jun 25, 2011

HEDGEHOG CAKE

Its actually kek batik.. Aku jmpe prkataan ni time google resepi kek batik.. Name yg unik utk kek..hehe.. Anyway, resepi yg aku jumpe ni kmas sket susunan biskut marie die sbb die nye teknik ala2 cm kek lapis..

Aku try resepi bru utk kek batik sbb sampai skrg aku tak jmpe lg kek batik sesedap yg aku rase time aku kecik2 dulu.. Seriously the best ever!! Malangnye, jiran aku yg buat kek tu dh lost contact..tak dapat nak minta resepi..huhu..


Resepi yg ni taste die pretty nice..n tekstur die pn perfect, bg aku la.. Juz silap sket sbb aku gne loyang saiz cm besar so hasilnye kek batik 3 tingkat je.. Akan nmpak lebih nice kalo 5 tingkat..

Ni saje je ngade2 tgkp gmbar ltak bunge..haha.. Emm..kalo nk resepi die, bole la singgah kt sini, lngkap dgn gmbar skali..

May 27, 2011

POPIA CRABSTICK


Asyik2 duk masak masakan western je, kali ni bt msakan melayu lak..hehe.. Trmasuk hari ni, dh 2 kali berturut2 duk buat popia ni sbb nak habiskan stok crabstick..lame2 simpan kang rase die cm tak best lak.. Lgpn nak buat die simple je.. Rase die nice gak so kat sini nak la share resepi die.. Kot2 la ade yang nak try buat gk bosan2 cuti kat rumah ni.. Boleh sambut kpulangan mak ayah or suami terchenta dr keje ngan popia crabstick n air teh sbgai minum petang..ceceh..

So, ni resepi die:

Bahan-bahan:

Untuk inti

1 paket crabstick (16 batang)
2 biji telur rebus (lenyekkan die)
2 kuntum bunga kantan } potong halus2
3 helai daun limau purut }
1 biji bawang besar (potong dadu)
1/2 bji sengkuang (parutkan die)
cili padi (ske hati nk byk mane, optional))
black pepper (kalo tak nak letak cili padi, optional)

1 paket kulit popia
Bancuhan tepung gandum utk lekatkan hjung kulit popia

Cara-caranya:

1. Satukan sumer bahan2 inti kecuali crabstick
2. crabstick tu potong la halus2 or ikut kreativiti masing2..nak masuk sketul trus pn takpe utk rase crab yg lagi mendalam
3. susun comey2 atas kulit popia n lipat n lekat pkai bancuhan tepung gandum
4. Siap utk digoreng


Sebenarnye nk buat popia ni, takde pn resepi khusus die..suke hati je nak masukkan pape pun.. Juz kene pandai matchingkan ingredient la..

Bile campur2 semua bahan2 ni, kuantiti popia yg dpat dihasilkan approx. 25 batang.. So dh alang2 buat mkan petang, baki popia tu bole pindah ke sarapan pagi soknye lak..hehe..

Untuk meng'complete'kn lg popia ni..bt la sos die skali..

Bahan-bahan:

7 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
2 s/b cili sos
3 s/n tomato sos
2 s/b cuka
1 cawan air
3 s/b gula
garam

Cara-caranya:

1. Mesinkan semua bahan.
2. Masak jap smpai mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung jgung dan kacau sehingga mndidih.
4 Siap untuk dihilangkan


P.S: Gmbar yg dh siap goreng takde..petang td dh buat jamu jiran dtg bertandang tapi tak sempat amek gmbar sbb aku dh tido keletihan..haha..

May 20, 2011

MACARON DISASTER

Hr ni lepas dh tgk brape kali ntah resepi macaron kt tenet n dh bce gk tricks n tips die, akhirnya aku dpat kumpul kyakinan untuk mmbuat macaron..

Sbnarnye aku tak pernah makan macaron pn tp sebab tgk gmbar die gebu n cute sangat..so cam smngat la jadinye.. Tp smngat jd down sket sbb bace komen kt tenet kate ramai buat tak jadi..siap 7 8 kali baru nak jadi..huhu..gle kuat smangat la diorang..

Cek2 kt tenet, resepi lak macam2..tak tahu la mane 1 yg patut aku ikut..last2 plih yg simple n tgk die buat jd je.. Emm..macaron ni, basically made of egg white, sugar n almond flour..bahan2 sound simple tp teknik die mmang renyah thap karma..

1. So ni la rupe mixture of white egg + almond flour + icing sugar + castor sugar
2. Kaler kuning tu terlebih lak pewarna die..huhuss..
3. Mixture yg telah di pipe kn.. tak sangke lak cam cair semacam..huhu.. tengok2 dh meleper je..
4. Close up of huduhnesss..time ni cm dh give up..haha..

Aku duk bce tips, ade yg sruh piped mixture tu utk sit for 30 mins so that a 'skin' can form.. Tp sbb aku cm dh rase ptus ase awal2 lg sbb aku pnye mixture mcm kurang pekat so kind of wasting time lak, lgpun optional je utk biar die sit.. Make aku pn mmbakar la die slama 15min.. Aku duk jeling2 dlm microwave, xkluar pn kaki or foot yg dicanang2 tu..tp mmg expected pn..huhu..

Ni la final rupe die lpas aku dh letak filling.. Filling die aku gne ganache je..


Pegang sket..haha..kempih aih..

Di samping tu, aku ade try buat mende merapu yg lain, memperknalkan..

Ni la Dulce de leche..hehe..

Mende ni adelah hasil menghangitkan susu pekat.. Konsep same cam caramel=gule hangus.. Aku gne pressure cooker for the 1st time utk jimat mase jd 30 min sbb kalo periuk bese, kne masak 3-4 jam.. Rase die ala2 cm susu pekat tp rase hangus sket..haha..tak sedap pn.. Kunun2 nk bt filling macaron tp macaron pn hncusss..huhuss..

May 14, 2011

A DAY WITH MY BEST FREN

Kitorang plan nak kuar g main ice skating sebelum cuti lg.. N semalam, trmakbul pn plan tu.. Plan asal juz g ice skating je tp sbb kitorang tringin lame dh nak g makan kat Seoul Garden n kbtulan sperjalanan je so singgah kt SG Kerinchi..

Makanan kt SG quite nice tp sbb kitorang ni hantu seafood n kt SG kn banyak panggang2 so kitorng cm xdapat nak pulun sgt.. Seafood kgmaran kitorang yg ade pn udang je tp sbab daging perap2 die best, dpat la mennyejukkan hati kitorang yg sdih sbb xde ketam.. Tp rase cm agk rugi sbb mkan xbanyak mane tp dh kenyang..huhuss.. Nway, kalo sape suke BBQ, tmpt ni mmg ideal la utk korang sbb bnyak style dging, ayam n ikan die diperap..


Lpas tu, kitorang berangkat g Sunway lak untuk main ice-skating.. Smpai2 trus je excited nak g men tp sblum tu kitorang usha2 dlu org men n tibe2 rase tkut lak sbb tengok orang jatuh2 bagai n dh la kitorang first timer..huhus.. Ade gak trpkir cam tak nak main tp sayang lak sbb dh plan lame dh n kalo tak men skrg, nnt msti nyesal.. Last2, kuatkn hati g main gk..

Yg bestnye..kitorng main juz for RM10 sbb gne voucher..supposedly, weekdays, RM15.. n then pnjimatan brgande ble bli glove RM1.50 je..haha..seriously berbaloi2.. Kalo bli glove kt situ, RM9.. So baik la kalo nk g situ, bli la glove murah2 dlu..

Awal2 masuk ice rink tu mmg sperti yg dijangke, kitorang menepek je kt tepi2..haha.. duk try skate2 skit pastu trus pluk tebing ice rink tu..lawak gle.. Tapi tak smpai 10 min, cm tak tahan tgk org skating hepi je..so branikan la diri try skating kat tengah sket.. Rase cm men roller blade sbijik juz mayb extra licin la.. Tak lame pastu aku trus skating keliling ice rink tu padahal still tak reti nk brake proper lg pastu tak pasal2 trlanggar orang..huhu..malu gle jatuh trdduk..sakit mmg tak rase dh time tu.. Aku nk completekn 1 rink tu for the 1st time, 2 kali trjatuh..huhu.. akak lak cam berhati2 gle so slamat.. Tp lpas tu, dh ok dh.. aku ngan akak skating beriringan..mmg best la..lbih 5 kalo gk kitorang duk keliling ice rink tu smpai lenguh kaki pastu rehat jap n then sambung skating balik..


Lpas dh brape kali ntah keliling rink tu untuk 2jam pastu g main street basketball lak.. Game ni kitorang g mane2 mmg wajib main..haha..

Memang hari ni puas hati la duk memecah rekod- makan kt SG n also main ice-skating.. Lpas ni tak tahu lak ble lagi nk g..mmg ketagih.. Tp aku je la balik dengan bonus lbam tpak tangan n sengal2 kt tulang blakang sbb jatuh trduduk..huhus.. Hr ni pn still rase sengal2 g.. So kalo sape2 nk g main dnsihatkan hati2 la biar slow pn..lg2 utk org yg krang minum susu.. Takut jatuh kang, patah riuk lak sbb time kitorang main tu ade org jatuh n tak bole bngun2 dh..huhu..

May 10, 2011

LE VS THE NEW MYVI

Ni aku abstract dr petikan akhbar Harian Metro, 21 Mac brknaan dgn Myvi baru:

Ni tak tahu la variant 1.3 or 1.5.. cm upgrade SE sket je.. (ni pn tak tahu btul ke tak, tp kete ni la diorang canang2 myvi baru)

● Model Myvi yang dipertingkatkan dengan ciri baru berkuasa 1.3 liter dan 1.5 liter.

● Beberapa perubahan besar telah dilakukan:

◆ Dalaman (interior) - antaranya papan pemuka (dashboard) serba baru

- kusyen tempat duduk ditebalkan

- tuil gear automatik berada di atas dashboard

◆ Luaran (exterior) - reka bentuk lampu depan dan belakang baru,

- serta bampar depan dan belakang berwajah baru lebih sporty

- saiznya yang dikecilkan sedikit berbanding model sekarang

● Harga untuk versi 1.3 liter mahal sedikit daripada harga model sekarang, manakala versi 1.5 liter pula dijangka lebih rendah daripada model Perodua Alza.

● Myvi 1.5 merupakan enjin yang sama digunakan pada model Alza, menjadikannya lebih berkuasa dan menjimatkan penggunaan minyak.

So memndangkan design n spec die bunyi cambest, aku pn trpakse la membantutkn jap impian nk memiliki Myvi LE..huhu.. Mane la thu kalo best gle ke, rugi kalo aku dh bli dlu kn.. Kalo xbest, aku angkat je LE yg cute mute ni..hehe.. Mari brhrap stok msih ade time tu..

Ooooo..la la..kaler gebu cm nk gigit..haha..

Yg xbestnye, awat la plancaran die lambat sangat..di jangke mybe blan Jun or Julai n also can be in August.. Bru ingt nk tmbah smngat keje dgn naik kete baru..tkut tak sempat je.. Hrap2 PRP start lmbat sket..ngeh3..

May 8, 2011

HARI INI DI THE CURVE & IKEA

Hari ni pecah rekod tengok wayang kategori 3D lak crite Thor..seriously nice!! Dgn efek sound n grafik yg mmg mntap.. Tp syg tak sempat brgambr dgn spek mate 3D tu..huhu..

Kitorng smpai dlm 15 min lmbt n mmg panggung dh gelap gle..abang aku lak g toilet.. Aku msuk mule2 mrabe2 aku dalam gelap tp last2 aku surrender..mmg aku tak faham kod seat die..haha.. Last2 tunggu je la abg ak kt luar panggung 2..
Habis crite 2, mmg kpale aku pening gle n rase ketat je kpale mayb sbb efek 3D tu kot..sekarang pn tak hilang pning g..adoi..

Lpas 2 g jalan2 g mkan kt ikea's foodcourt..order salmon with sauce pe ntah, chicken leg wit herbs n ikea's specialty, meatballs n daim cake..mmg marbeles especially the daim cake..but sgt la cpat muak sbb rase manisnye yg kuat..



Sblm blik, sempena mother's day, aku angkat la kek daim skotak sbb mak aku ske gle coklat daim tu.. Aku sorok kek tu dalam beg n ayah aku duk tanye2 nape beg tu smcm je, bli ape..serba slah ak, bgthu kang, xsurprise la..klam kbut aku prepare kek tu utk mak aku..bt kad bagai.. N tada..


Make setel la tanggungjawab aku mengwish mak aku.. Kek tu makan sket je pastu tak bole go dh..huhu.. slmat jenis tahan lame..hehe.. Asyik makan kek SR je bosan gk kn.. Skali skale try la daim cake ni, rase cm coklat daim tp aku bli yg almondy sbb mak n ayah aku suke kekacng ni.. Aku rase yg daim bese tu lg sedap kot..

Emm..hr ni best!! hehe..

May 7, 2011

BOOKS

Since skrg ni tgh cuti so banyak la mase yg aku ade nk bace buku crite.. Stakat ni je, kumpul2, ade la dlm 4 buah bku yg aku dh bli zaman tok kaduk lg tp x hbis2 bce pn..huhuss..


Time bli semangat berkobar2 tp blik rumah, ngadap laptop, layan movie, impian nk bce bku ntah ke mane..


Kalo zaman dolu2, aku bace buku xsempat nk sehari, dh 3 buah buku aku bce smpai mak aku bising nape bace buku cepat sangat..xlarat nk bli..haha.. Lg2 buku Fearless..serius ske gle crite die.. Yg sakitnye, crite die bersiri smpai 36..huhu..tu pn still ade smbngan lg..tp ak dh xlarat dh.. Sbb dr hrge Rm15.90 sebuah, dh jd RM45.00 sebuah sbb dh 2kar jd Fearless: FBI la plak..

"Koleksi kebanggaan aku sbb kaler2 die lawa n ni je bku series pling byk aku kumpul.."
P.S sape2 nk pinjam bole la roger2 ak, rase syg la bku best cmni ak sorang je bce..dh kuning2 ha bku die..

Tabiat membace aku berbeza sungguh dengan skrang ni..1 bku, mahu amek mase 2thun..lgpn kalo aku bce cepat2 pn mak aku xkesah dh sbb gune duit aku pn bli buku tu..

Bru2 ni aku ade jumpe latest novel dr Ramlee Awang Murshid..aku mmg kumpul novel2 die sbb crite die kategori thriller..mmg nice la.. Srng ni, aku kalo bli novel, laju je tp nak bce, semput..nmpk sangat makin tue makin kurang produktiviti pembacaan aku..
Luckily kad popular aku xdapat g (member dpat 20% rebate), Allah sruh aku habiskan dulu buku2 yg ade..huhus..

Jan 9, 2011

MACARONI CHEESE


Last week I managed to cook this.. I ve been craving to eat macaroni cheese since the first day of the new sem.. Usually I used the instant type like prego n san remo but the taste is not juz cheesy enough for me.. So I decided to do it based on recipe..

Using the recipe, the cheese used are cheddar n mozarella..since I m not really into mozarella coz the bland taste n its stickiness, I substituted it with parmesan.. I made a mistake to put too much parmesan (in order to finish my stock) that cause a ____ after taste (cant describe the taste..hehe).. But I guess the overall taste is quite fine..

I also paired up the macaroni cheese with meatballs coz my parent is phobia with sausage since the swine-intestine-sausage-casing issue.. The meatballs are pretty easy to make..almost like begedil.. For a tube of minced beef, I can make about 30 meatballs..

But still, I m searching for a recipe to make macaroni cheese that taste like Kfc's macaroni cheese..huhu..

Dec 11, 2010

FAMOUS AMOS COOKIES

Yesterday I successfully fulfilled one of my holiday to do list which is to make cookies..

I got the recipe from auntie ida's blog under the name famous amos cookies..
To be honest, I actually never bought FA cookies coz its quite expensive.. I juz taste it once n I dont think its worth it since the taste is not as good as I thought.. But mayb coz it doesnt suit my taste..

However, I made it in order to finish my chocolate in the fridge coz its almost expired..

So this is how the mixture of flour, cooking choc, couverture choc, chopped almond, oatmeal n dessicated coconut looks like which later need to be mixed with mixture of butter n eggs..


This is the final mixture ready to be shaped..

Before baked...

...and after
The resulted cookies taste nice..almost like chocolate chip but crunchier and sweeter.. I prefer it to be less sweet though..

The dough can be used to make quite many cookies.. I started making cookies from 3pm n ended at 7pm..extremely tired n bored waiting for the cookies to be baked.. So I make this special edition cookies with love shape..hehe..


Dec 9, 2010

COVER SEDONDON

I ve completed this mission at last..


The urge is the worst during my final exam n it always happens particularly during final exam..the last time, I had a strong desire to write a blog n luckily I did it after my final exam..

This time, I managed to control it too n included it in my holiday to do list..

By using colored foam n specially ordered online ribbon, I made this cover myself although it may seems self centered coz all of them written my name on it but thats the only idea I came up with since if not, it ll look empty..

I make cover for..


my Ipod

my Hp

my lappy

It may looks so comot n not kemas but at least I feel satisfied coz its my hand made..hehe..