Apr 15, 2019
Resepi Kek Batik My Fav
Jan 30, 2017
Bihun Goreng & Bihun Goreng Singapore
Jan 28, 2017
Makaroni Goreng
Bahan2:
1) 200g makaroni, atau setengah peket aku suka guna elbow
2) 1 senduk sos cili
3) 1 senduk sos tomato
4) 1 senduk sos tiram
5) 1 senduk sambal, boleh lebihkan kalo nak pedas
6) 1 senduk kicap manis jalen
7) 2 biji tomato didadu
8) 1 cawan isi ayam
9) 1 cawan mixed vegie
10) 1 biji bawang holland
11) 3 ulas bawang putih
12) garam n gula secukup rasa
14) 1 sudu teh lada hitam, nak lebih pun boleh
1) tumis bawang holland n bawang putih sampai layu
2) masukkan sambal, sos, kicap, tomato, mixed vegie dan isi ayam, masak sampai mendidih
3) masukkan garam n gula, aku guna 3 sudu kecil garam n 2 sudu kecil gula
4) masukkan makaroni dan goreng sehingga sebati
5) tutup api, siap!
Jul 22, 2016
Carbonara tanpa prego (CTP)
Dah lama aku cari resepi CTP tp masih xdapat nak cipta rasa yang sedap. Tapi ni resepi general CTP yang aku dh cuba dan banyak yang perlu aku perbaiki.
Resepi:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang holland
100g butter
2 sudu besar tepung gandum
250 ml susu segar
500 ml air
2 biji cendawan shitake
1/2 batang carrot
3 batang sosej
100g isi ayam
Oregano n serbuk lada hitam
Tapi apa dari apa yang suami aku komen, rasa dia masih xsesedap aku buat bila menggunakan prego.. walaupun resepi ni macam simple tapi bagi aku untuk recreate balik jadi macam rasa carbonara berprego (aku short formkn CP je la) sangat susah dan aku kena eksperimen dengan balance rasa bawang2 n shitake.. Dari pemerhatian aku, shitake menimbulkan rasa cendawan yang kuat jadi aku perlukan itu. Dan aku sangat menyesal sebab sebelum ni aku pernah buat resepi CTP dan buat pertama kalinya suami aku puji sedap. Malangnya aku sendiri xingat resepi sebab suka hati campak2..oh ruginyaaaa..dah la susah nak dapat pujian suami aku sebab uji rasa dia mengalahkan chef hotel 5 bintang..haha. kat sini bole la cakap macam2 sebab bukan dia baca blog aku pun..oppss..haha.. cma apa yang aku ingat, aku tumis bawang putih dan shitake dengan butter, portionnye memang aku xingat. Mungkin nanti aku cuba olah lagi.
Jadi baru2 ni, sempena openhouse raya rumah aku, aku bereksperimen lagi dengan carbonara tapi separuh prego. Maknanya aku turut menggunakan roux (butter campur tepung yang dimasak pekat) dan aku guna gak prego. Bagi aku rasa dia macam dah tip top tapi suami aku masih xberpuas hati sebab dia xdapat rasa macam carbonara yang aku buat time sedap. Carbonara aku ni ade masa sedap, ade masa x sebab aku selalu tukar resepi dan yang sedap selalunya bila guna prego. Cuma kelebihan resepi ni sebab dapat jimat guna sikit prego dan kuah yang terhasil pun pekat.
Sebelum aku lupa, aku nak tulis resepi carbonara kalau masak untuk ramai orang. Anggaran 30 orang.
3 paket spageti kimball
150-200g butter
2 senduk tepung gandum
2 biji bawang holland
1 labu bawang putih
2 tin cendawan butang
15 batang sosej
2 batang carrot
100g ayam kisar ayamas
3 tin prego carbonara
500 ml susu full cream
500ml air
2 kiub ayam
Resepi ni cuma anggaran dan akan aku ubah dari semasa ke semasa.
Sep 28, 2015
Finally.. Mac N Cheese
Oct 10, 2013
LASAGNA IN DA HOUSEEE~~
kalo ikut resepi ni, rase die sangat nice..so lepas ni bole try buat gune resepi ni lagi..
Jan 7, 2013
THE CREEPY CREPE
May 21, 2012
RVC..AGAIN...
Apr 1, 2012
CARROT CAKE..DONE!
Tp 1 hari tu, Farah ade bagi kek carrot feberet die..setelah sekian lame xmakan, cam kagum lak kek carrot bole jadi sesedap itu.. Yang paling xtahan, smpai mimpi2 makan kek carrot..haha..mngalahkan org mngidam.. So kalo dah smpai mimpi2 ni, memang wajib la buat tp masalahnye mase memang xde..kalo ade pn, nk rehat layan crite korea ngan family je..
So wiken ni try la buat sebab sabtu cuti, ahad keje sparuh hari.. Resepi cambese amek kt myresepi.com.. Ade skali resepi cream cheese frosting die..
Kek ni xde la susah sangat nak buat sebab basically tuang je ape yg ade n then kaco2 n then bakar..simple je.. Yg leceh sbab pair die cream cheese frosting tu..
Bile kek dh masak n dah siap kemas2 sumer, rse cm mlas nk sambung buat frosting lak.. Tmbah2 bile cubit2 rase die sket, cm rase cinnamon yang kuat, padahal letak sket je..lg la rse cm mlas.. So pagi tadi, baru sambung buat frosting die..
Ni rupe die sebelum dibedah..

Lepas ni kalo ngidam, senang la sbab dh thu nk bt cane..
Feb 7, 2012
I LOVE WIKEN ♥♥♥
N aku ni pantang je cuti, mule la mood memasak tu datang berlumbe2.. Tambah2 mak n ayah aku balik kampung, lagi la bonus, bole masak pelik2..hehe..
Wiken ni aku masak nasi claypot ayam n cendawan..memang makanan feberet ni.. So gi la shopping beli claypot idaman hati..dah lame hasrat terpendam nak beli claypot, termakbul gak akhirnye.. Resepi bole amek dari sini.. Simple je nak buatnye..
N then tak tahu celah mane, terbuat kek batik lak.. Dah setel kek batik, tetibe terase nak buat cheesecake lak..huhu..agak melampau kalo nak buat gak sebab kek batik pun tak habis lagi.. So plan maybe next wiken pulak la..
Wiken bertambah best bile jijah belanje beli buku gune baucer..so dpat la archer sebijik..bertambah la koleksi buku yang nak kene bace tapi kalo nk study memang kirim salam..huhu..
Bahagienyeeee wiken!! Tak sabar nak keje esok lak..huhu..
Jan 1, 2012
CUPCAKE IN PINK!
So kali ni, aku merapu buat cupcake lak..saje je tringin sejak dpt doorgift cupcake dr drug company..mmg nice! sejak tu siang malam aku trbayang2 cupcake dihiasi aising yg gebu gitu..haha..
Before this aku ade buat muffin gak tp jadi ala2 vanilla muffin kenny rogers gitu..mane la sesuai letak aising..aku hanya mahukan gabungan cupcake n aising yang sempurna.. So, google2, jmpe la resepinye kat sini..opkos dr myresepi.com yg mempunyai peratus kejayaan menjadi yg tinggi..
So, tada....
Close up of pinkiness..hehe..
Dah siap buat cupcake, dpat la dalm 24 biji..aku makan sebijik pn dah puas hati.. Aku main2 dengan aising tu, try design piping lain2..puas main..yang lain aku tinggal togel je topping die..hehe..
Cupcake ni rse die nice sangat sebab quite moist n then aku tambah chocolate button utk hilangkan muak vanilla.. Cume yang tak bestnye, rase aising die manis sangat sampai berdengung tastebuds aku.. so maybe next time bole try kurangkan gula..
Jul 20, 2011
UPDATING MY RECIPE BOOK
Bagi aku, even dah banyak folder dalam laptop aku dengan resepi tapi still aku prefer buku resepi.. Bukannye ape, senang nk refer time nak masak nnt.. Sebenarnye aku dah lame tak update buku resepi tu.. Aku start semngat nk tulis balik sejak aku buat kek coklat kukus for the 1st time, rase die sedap sangat.. Aku amek resepi dari sini.. tapi aku ade ubah2 sket resepi die sebab bahan2 tak cukup.. Pastu bile kali kedua aku buat kek tu dengan bahan2 tak cukup lagi, aku dah lupe ape yang aku ubah2..huhu.. Sayang je..
Another reason is bcoz aku kene tulis gak resepi kat kertas sebelum nak masak especially kalo aku masak mende2 yang aku tak pernah masak.. So cam alang2 dah menulis kan..
Hmm..aku harap, dengan menulis post ni, mood aku nak mengupdate buku resepi pn meningkat..huhu..
Jul 14, 2011
10 THINGS I MISS ABOUT KUANTAN
Dulu, masa aku tahu aku masuk UIA kat Kuantan, aku terbayang Kuantan ni cam kat kampung gitu.. Almaklumlah, aku mane pernah sampai Pahang g sebelum ni.. Duk risau nak shopping kat mane..nak jalan2 kat mane.. Sebab kampung aku yang kat Kedah tu mmg jauh dari bandar so hari2, aku gembire ke, sedih ke, bosan ke, keje duk ngadap sawah padi depan rumah hari2.. Bile aku dengar bandar ngan UIA jarak 5 km je, sejuk hati nurani aku..ngeh3..
Selama 4 tahun duk Kuantan, banyak knangan manis, pahit, masin n masam ngan kawan2 tp op cos la manis pling bnyak, 87.53%!!..hehe..
N ni antara mende yang aku rindu kat Kuantan..
1) My Room..
2) Steamboat
3) Basketball
4) Masak-masak
5) Lecture Hall

6) Bowling
7) Basketball kt shopping complex
8) Nasi goreng tom yam + sup daging Lot 4
9) Swimming
10) Roti tempayan
Pape pun, mestila aku paling rindu kawan2.. sebab kalo buat sumer mende ni sorang2, takla jadi kenangan manis kan.. Anyway, life must move on.. Mane tahu aku start keje nnti, jmpe mende baru, aku akan rindu mende len lak.. Bertukar la list rindu aku..hehe..
Anyway..miss u guys very much!!.. Thanx for being such great frens..
Jul 3, 2011
MARI MENENANGKAN HATI
Firstly, bersungut dan tak terima qada n qadar Allah.. Kite cm dh letak stu hrapan kt samtin n then ttibe turn out not as expected.. Lg tension kalo kite dh letak hrapan yg tinggi.. So thats why la kene relax2 je tak pun fikir samtin yg positif.. Kadang2 mende yg kite suke tak semestinya baik utk diri kite kn so redha je.. Pape pn, Allah knows best..
Secondly, berbuat dosa dan tak disertai dengan taubat.. Kadang2 tak sedar pn terbuat dosa..huhu..bahaye sungguh.. Sebab tu elok kalo malam2 sblum tido, muhasabah dri dlu.. Seringan2 dosa kalo dh berterusan, silap2 jd dosa besar lak..huhu..
Lastly, berpaling drpd mngingati Allah.. Kdg2 dlm satu hri, kte trleka dgn mndgr lagu, tgk tv or layan movie.. Mende2 cmni la yg mnybabkn kte lalai dri mengingati Allah.. Allah berfirman dalam Surah Taha ayat 124 yg brmksud: " Dan sesiapa yg brpaling dan ingkar dri ingatan dan petunjuk Ku, maka sesungguhnya adalah bginya kehidupan yg sempit dan Kami akan himpunkan dia pada Hari Kiamat dalam keadaan buta".
So marilah kite brsame mnghindari keempat2 prkare ni utk mnghasilkn hidup yg stress-free..
Jun 26, 2011
RED VELVET CAKE
Emm..aku tringin nk buat kek ni sebab kalo bace blog msak mane2, msti cm a must RVC ni ade.. N keinginan aku bertambah ble bce n dgr org kte RVC ni seriously sdap gle.. Kt whisk harge die cm RM18/slice..huhu.. Baik aku buat sndiri even aku pn tak pernah rase pn lg sblum ni..
Resepi die aku amek dr sini, lngkap dgn video lg..so brtambah confident la sket.. Aku rse RVC ni ala2 cm basic kek je juz yg lainnye die ade tmbah buttermilk (cuka + susu) n mixture of sodium bicarb + cuka yg mnybabkn kek ni dapat name velvet=baldu die.. N part yg pling ak rse berdosa ialah ble gne 2 sudu besar prwarna merah..huhu..mmg prwarna merah aku yg dh bertahun2 cam tak berkurang, trus jd cm dh nk habis.. Sbb ni aku rase aku takkan buat lagi kek ni..ksian family aku.. Lg2 mak aku asyik duk makan je dr smlm..aku rse nk buang lak kek ni..huhu..
Slalunye org akan gne creamcheese frosting utk RVC tp aku ganti dengan walnut coconut frosting yg aku ubah sket2 resepi die.. Sbb mak aku tak suke cheese n cream cheese mahal hrgenye n I m on budget..huhu.. Aku rse frosting ni sdap gk sbb rse kacang2 n trslit rse klape sket..aku boleh katekan its a good combination..juz mayb appearance die cam tak megah sangat sbb kalo gne creamcheese frosting yg putih gebu tu, mnonjol sket warna merah kek tu..
Jun 25, 2011
HEDGEHOG CAKE
Aku try resepi bru utk kek batik sbb sampai skrg aku tak jmpe lg kek batik sesedap yg aku rase time aku kecik2 dulu.. Seriously the best ever!! Malangnye, jiran aku yg buat kek tu dh lost contact..tak dapat nak minta resepi..huhu..
May 27, 2011
POPIA CRABSTICK

So, ni resepi die:
Bahan-bahan:
Untuk inti
1 paket crabstick (16 batang)
2 biji telur rebus (lenyekkan die)
2 kuntum bunga kantan } potong halus2
3 helai daun limau purut }
1 biji bawang besar (potong dadu)
1/2 bji sengkuang (parutkan die)
cili padi (ske hati nk byk mane, optional))
black pepper (kalo tak nak letak cili padi, optional)
1 paket kulit popia
Bancuhan tepung gandum utk lekatkan hjung kulit popia
Cara-caranya:
1. Satukan sumer bahan2 inti kecuali crabstick
2. crabstick tu potong la halus2 or ikut kreativiti masing2..nak masuk sketul trus pn takpe utk rase crab yg lagi mendalam
3. susun comey2 atas kulit popia n lipat n lekat pkai bancuhan tepung gandum
4. Siap utk digoreng

Sebenarnye nk buat popia ni, takde pn resepi khusus die..suke hati je nak masukkan pape pun.. Juz kene pandai matchingkan ingredient la..
Bile campur2 semua bahan2 ni, kuantiti popia yg dpat dihasilkan approx. 25 batang.. So dh alang2 buat mkan petang, baki popia tu bole pindah ke sarapan pagi soknye lak..hehe..
Untuk meng'complete'kn lg popia ni..bt la sos die skali..
Bahan-bahan:
7 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
2 s/b cili sos
3 s/n tomato sos
2 s/b cuka
1 cawan air
3 s/b gula
garam
Cara-caranya:
1. Mesinkan semua bahan.
2. Masak jap smpai mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung jgung dan kacau sehingga mndidih.
4 Siap untuk dihilangkan
P.S: Gmbar yg dh siap goreng takde..petang td dh buat jamu jiran dtg bertandang tapi tak sempat amek gmbar sbb aku dh tido keletihan..haha..
May 20, 2011
MACARON DISASTER
Sbnarnye aku tak pernah makan macaron pn tp sebab tgk gmbar die gebu n cute sangat..so cam smngat la jadinye.. Tp smngat jd down sket sbb bace komen kt tenet kate ramai buat tak jadi..siap 7 8 kali baru nak jadi..huhu..gle kuat smangat la diorang..
Cek2 kt tenet, resepi lak macam2..tak tahu la mane 1 yg patut aku ikut..last2 plih yg simple n tgk die buat jd je.. Emm..macaron ni, basically made of egg white, sugar n almond flour..bahan2 sound simple tp teknik die mmang renyah thap karma..

2. Kaler kuning tu terlebih lak pewarna die..huhuss..
3. Mixture yg telah di pipe kn.. tak sangke lak cam cair semacam..huhu.. tengok2 dh meleper je..
4. Close up of huduhnesss..time ni cm dh give up..haha..
Aku duk bce tips, ade yg sruh piped mixture tu utk sit for 30 mins so that a 'skin' can form.. Tp sbb aku cm dh rase ptus ase awal2 lg sbb aku pnye mixture mcm kurang pekat so kind of wasting time lak, lgpun optional je utk biar die sit.. Make aku pn mmbakar la die slama 15min.. Aku duk jeling2 dlm microwave, xkluar pn kaki or foot yg dicanang2 tu..tp mmg expected pn..huhu..

Mende ni adelah hasil menghangitkan susu pekat.. Konsep same cam caramel=gule hangus.. Aku gne pressure cooker for the 1st time utk jimat mase jd 30 min sbb kalo periuk bese, kne masak 3-4 jam.. Rase die ala2 cm susu pekat tp rase hangus sket..haha..tak sedap pn.. Kunun2 nk bt filling macaron tp macaron pn hncusss..huhuss..
May 14, 2011
A DAY WITH MY BEST FREN
Makanan kt SG quite nice tp sbb kitorang ni hantu seafood n kt SG kn banyak panggang2 so kitorng cm xdapat nak pulun sgt.. Seafood kgmaran kitorang yg ade pn udang je tp sbab daging perap2 die best, dpat la mennyejukkan hati kitorang yg sdih sbb xde ketam.. Tp rase cm agk rugi sbb mkan xbanyak mane tp dh kenyang..huhuss.. Nway, kalo sape suke BBQ, tmpt ni mmg ideal la utk korang sbb bnyak style dging, ayam n ikan die diperap..

Yg bestnye..kitorng main juz for RM10 sbb gne voucher..supposedly, weekdays, RM15.. n then pnjimatan brgande ble bli glove RM1.50 je..haha..seriously berbaloi2.. Kalo bli glove kt situ, RM9.. So baik la kalo nk g situ, bli la glove murah2 dlu..
Awal2 masuk ice rink tu mmg sperti yg dijangke, kitorang menepek je kt tepi2..haha.. duk try skate2 skit pastu trus pluk tebing ice rink tu..lawak gle.. Tapi tak smpai 10 min, cm tak tahan tgk org skating hepi je..so branikan la diri try skating kat tengah sket.. Rase cm men roller blade sbijik juz mayb extra licin la.. Tak lame pastu aku trus skating keliling ice rink tu padahal still tak reti nk brake proper lg pastu tak pasal2 trlanggar orang..huhu..malu gle jatuh trdduk..sakit mmg tak rase dh time tu.. Aku nk completekn 1 rink tu for the 1st time, 2 kali trjatuh..huhu.. akak lak cam berhati2 gle so slamat.. Tp lpas tu, dh ok dh.. aku ngan akak skating beriringan..mmg best la..lbih 5 kalo gk kitorang duk keliling ice rink tu smpai lenguh kaki pastu rehat jap n then sambung skating balik..

Memang hari ni puas hati la duk memecah rekod- makan kt SG n also main ice-skating.. Lpas ni tak tahu lak ble lagi nk g..mmg ketagih.. Tp aku je la balik dengan bonus lbam tpak tangan n sengal2 kt tulang blakang sbb jatuh trduduk..huhus.. Hr ni pn still rase sengal2 g.. So kalo sape2 nk g main dnsihatkan hati2 la biar slow pn..lg2 utk org yg krang minum susu.. Takut jatuh kang, patah riuk lak sbb time kitorang main tu ade org jatuh n tak bole bngun2 dh..huhu..
May 10, 2011
LE VS THE NEW MYVI
● Model Myvi yang dipertingkatkan dengan ciri baru berkuasa 1.3 liter dan 1.5 liter.
● Beberapa perubahan besar telah dilakukan:
◆ Dalaman (interior) - antaranya papan pemuka (dashboard) serba baru
- kusyen tempat duduk ditebalkan
- tuil gear automatik berada di atas dashboard
◆ Luaran (exterior) - reka bentuk lampu depan dan belakang baru,
- serta bampar depan dan belakang berwajah baru lebih sporty
- saiznya yang dikecilkan sedikit berbanding model sekarang
● Harga untuk versi 1.3 liter mahal sedikit daripada harga model sekarang, manakala versi 1.5 liter pula dijangka lebih rendah daripada model Perodua Alza.
● Myvi 1.5 merupakan enjin yang sama digunakan pada model Alza, menjadikannya lebih berkuasa dan menjimatkan penggunaan minyak.
Yg xbestnye, awat la plancaran die lambat sangat..di jangke mybe blan Jun or Julai n also can be in August.. Bru ingt nk tmbah smngat keje dgn naik kete baru..tkut tak sempat je.. Hrap2 PRP start lmbat sket..ngeh3..